Już po raz siedemnasty w białostockich Spodkach odbył się wojewódzki konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo- Smaki Podlasia". Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

 

W tym roku ze swoimi regionalnymi produktami do Białegostoku przyjechało 84 producentów z całego województwa. Zaprezentowali oni 129 najróżnorodniejszych potraw. Gminę Wyszki reprezentowały w tym konkursie dwa stowarzyszenia: Aktywna Wieś z Niewina Borowego i Młodzi Duchem ze Strabli. Panie z obu organizacji stanęły na wysokości zadania i pięknie zaprezentowały stoły ze swoimi potrawami. Znalazły się na nich następujące potrawy: kiszka ziemniaczana, zaguby, kiełbasa palcówka podsuszana, nalewka Gajowego, makowiec, gwiazda makowa, faworki Borowe, wina owocowe, szczupak faszerowany, ciasto Królewicz, babka z majonezem, mięso z weka. Komisja konkursowa musiała skrupulatnie " wysmakować" i w formie małych wywiadów poznać sposób przygotowania i tradycję przedstawianych potraw. Miłym zaskoczeniem dla zespołu z Niewina Borowego było nagrodzenie dwóch potraw pierwszym miejscem. W kategorii napoje alkoholowe pierwszą nagrodę za Nalewkę Gajowego odebrała Anna Malinowska, w kategorii inne produkty regionalne pierwszą nagrodę za zaguby (potrawa wykonywana zespołowo) odebrała Krystyna Pietraszko. Nagrody dla zwycięzców wraz z członkami komisji, na czele której była p. Izabela Byszewska- krajowy koordynator konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, wręczał Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński. Komisja konkursowa nominowała też do nagrody "Perła" wybrane produkty, które otrzymały nagrody w ubiegłym roku. Produkty te mają okazję stanąć w szranki  w finale podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.

Konkurs ten jest dobrą okazją do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych, motywuje do wytwarzania oryginalnych produktów oraz daje możliwości do uczestniczenia i promowania swoich potraw w szerszych imprezach kulinarnych organizowanych w ramach współpracy trzech województw: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego pod nazwą "Na Kulinarnym szlaku Wschodniej Polski". Podziękowania za świetny udział w tym konkursie należą się wszystkim paniom, które włożyły sporo wysiłku w przygotowanie  i wykonanie na własny koszt prezentowanych produktów.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii oraz na portalach:
"Wrota Podlasia" https://www.wrotapodlasia.pl/pl/wiadomosci/fotoreportaze/nasze-kulinarne-dziedzictwo.html

"Wyborcza.pl". http://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/5,35240,21825123.html

Artykuł opracowała Pani Eugenia Gromada