logo na stronę internetową

PODPROGRAM 2019 – efekty

 

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wyszkach (OPL z terenu województwa podlaskiego) przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki - Białystok realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju).

 

   3. Pomoc żywnościowa trafiła do 521 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wyszki.

   4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

30,96976 ton żywności;

2 019 paczek żywnościowych;

   5. W ramach Podprogramu 2019 dla 16 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej - 2 spotkania dla 16 uczestników
  • żywieniowo dietetycznych – 2 spotkania dla 16 uczestników
  • kulinarnych - 2 spotkania dla 16 uczestników
  • niemarnowania żywności - 2 spotkania dla 16 uczestników